aby usłyszeć na AMSie to cykanie które opisałem, musiałem wyłączyć radio, wyłączyć CB ... oraz poczekać aż nie będzie w pobliżu przejeżdżało żadne auto oraz przysłuchiwać się konkretnie jak przekręcałem kluczyk.
Witam. Mam problem z moja octavią. Mianowicie podczas szybkiego dodawania gazu auto zaczyna się jak gdyby dławić. Rosną obroty a nie rośnie prędkość a autem lekko szarpie jak by miało zgasnąć. I po woli prędkość wzrasta na obrotach powyżej 3tys jest OK. Dzieje się tak na każdym biegu może mniej na wyższych. Dlatego mi nie pasuje tutaj watek o kończącym się sprzęgle. Dodam jeszcze że dzieje się tak tylko na benzynie. Gdy jeżdżę na gazie auto sprawuje się normalnie przyspiesza tak jak należy. Nie szarpie i obroty rosną współmiernie do prędkości. Czym może być spowodowany taki stan rzeczy?
Może się mylę ale powodem może być sonda lambda. Ponieważ w LPG sekwencji wartości z sondy są tylko potrzebne do dokładniejszej jej regulacji a nie dawkowania gazu a w przypadku benzyny może zalewa. Proponuję podłączenie pod VAG i będzie jaśniej.
No nic bede po wyplacie sie musial wybrac do mechanika. Z racji ze glownie jezdze na gazie to bardzo mnie to nie martwi ale jednak wolalbym aby wszystko bylo w porzadku. Oby skonczylo sie tylko na jakiejs niedrogiej regulacji. Dziekuje za sugestie.
[ Dodano: Pon 30 Maj, 11 08:49 ]
A czy może to być spowodowane aparatem zaplonowym?
bo cos mi miechanik ostatnio mowil ze jak zdobede go z jakiegos uzywanego samochodu to warto by bylo go wymienic. ale tez kazal dalej jezdzic wiec zapomnialem.
Komentarz